Så var man hemma efter en sväng på 400 mil igen. Denna gång var det kollegan Daniel och jag som gjorde en tur tillsammans. Alltid lika skönt att kunna sitta i bilen och reflektera över saker och ting, både på väg ner och hem. Så här års är det också otroligt vackert över Alperna, denna gång valde vi vägen över San Bernadio-passet.

Motorlås var denna gång ett stort diskussionsämne. Läget är ju det att att båda våra motoriserade modeller, Linx och X-Tuch, är klassade i EN 12209 i vad som krävs för våra dörrar i klass 4, 1627. Nå, då ligger hela styrningen inbygt i själva dörren och manupulering utifrån är då omöjlig. Vårt ”Svenska” sätt är många gånger att med extern styrning sköta manövreringen, vilket man i Italien inte tycker är säkert nog. Men efter mycket konfererande och många kontakter med låstillverkare och certifieringsorgan har vi en lösning på väg och kan presentyeras inom kort.

Tidplanen för CE-märkning av brandklassade dörrar svajar fortfarande, det återstår en del justeringar mellan standarder. Nu är beskedet från CEN att i maj nästa år ska man vara klar och 6 månader senare ska vi kunna certifiera. Min gissning är det kommer ta längre tid än så, man har ju viss erfarenhet sen tidigare … Fast när det väl blir dax kommer vi säkert att vara bland de första i Europa att bli certifierade som så många gånger förr.

Vi fick också tillfälla att besöka en låsfarik som vi tidigare inte haft kontakt med, räkna med att vi kommer med nyheter därifrån inom kort.