Hej alla

Får ofta höra -”Väl bra för er att det sker så många inbrott ?” Nja, på sätt och vis är det väl det som driver på vår utveckling, men allvarligt talat är det faktiskt jobbigt också. Flera samtal i veckan från drabbade som vill ha hjälp kostar faktiskt på, rent personligt.

Nå ja, nu har BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, kommit med statistiken för första halvåret i år. Ganska uppmuntrande läsning i vissa stycken faktiskt, många typer av brott minskar. T ex skadegörelse, bedrägerier och brott mot person. Inte precis så som det låter i debatten.

Men så gräver vi lite djupare och kommer till ”vår bit”. Inte lika kul, inbrott i villor och lägenheter kommer säkert slå rekord i år igen, första halvårets siffror tyder på det.

Hittills: Inbrott i villor c.a 6000 (+1%). Inbrott i lägenheter 4000 (+5%) 

63% sker på vardagar, 64% på dagtid. Och så en allvarlig sak som ökar i snabb takt: 25% av alla inbrott sker trots att någon är hemma i bostaden. Så tänk på att använda dörrögat och säkerhetsbygeln (säkerhetskedja på äldre dörrar) och lås för allt i världen dörren …….

Risken för att få inbrott i lägenhet under 1 år är 0,8% i snitt i landet, 1,3% i lägenhet i storstäderna. I vissa stadsdelar i Stockholm och Malmö t ex är risken betydligt större. Det vet vi sedan tidigare men färsk statistik för i år finns inte framme än.

Med tanke på vad jag hör och ser ute i verkligheten blir det nog rekord i år där också.

Lås om er, ha en bra sommar önskar er tillgivne Thomas