Härligt med semester, sol och bad. Juli är ju härligt på många vis, men också i topp (tillsammans med December) vad gäller inbrott.

Det finns väl anledning tro att det blir samma i år som alla andra år. Råden är också de samma, ta in post, låt någon klippa gräset mm. Ja, ni vet alla vad som brukar rekommenderas men ibland hjäpler inget (näsrtan i alla fall).

Detta är en historia ur verkligheten som fått mig att tänka på hur naiva vi är egentligen:

För någon vecka sedan fick en familj vi umås en del med inbrott i sitt fina sommarhus vid vatten i Karlsborgs kommun. Karlsborg är annars en av de minst av inbrott drabbade kommunerna i landet, troligen beroende på alla militärer, inte minst alla MP-poliser under utbildning som ständigt rör sig i området.

Nå, hur gick nu inbrottet till och vad blev reaktionerna? Efter borrat lite i försterkarmar och misslyckats började man bryta på ståldörren, det gick inte heller utan man började borra upp låset – och det gick. Inne och en hel del ganska värdefulla saker försvann.

Polisen var inponerad och tillskrev bovarna ”speciellt god kunskap” om låskonsruktionen och gissade på turnerande proffsgäng. Kanske det, men speciella kunskaper ….?  Hmm – jag undrar hur svårt det är att skaffa sig den kunskapen? Kan det vara så svårt att gå in på t ex Bauhaus, K-Kauta eller något annat ställe och inhandla 1) Ett lås (ASSA 410) 2) En borrmaskin.

Tar man sedan isär låset är det ju inte rymdforskning att förstå var det blir bäst att borra i verkligheten. Ska jag verkligen avslöja sånt här ..? Bovarna är långt före det kan jag lova. Det finns ett tillval till standardlåsen i form av ett borrskydd däremot, finns i och för sig enkelt sätt att ta sig igenom. Har själv gjort det men det kanske vi inte ska avslöja här.

Med hopp om en trygg och vilsam tid önskar jag alla en skön sommar