Hej alla ni som värnar om säkerhet och att allt ska gå rätt till.

På 90-talet hade vi ständiga problem med att mindre seriösa aktörer inte levererade riktiga cylindrar med leveranser av dörrar. På sätt och vis kan jag förstå förvirringen då, man flyttade helt enkelt över de gamla låscylindrarna till nya dörrar. På den tiden var våra Svenska standarder ganska svårtolkade för att inte säga dåliga. Men cylindrar skulle bytas till den tidens säkerhetskrav, låsklass 3 kallades den.

Men det fuskades. Jag var vid den tiden på Daloc och hade fullt upp med att åka runt och ta en del återförsäljare i öronen, så att överflyttning inte skulle göras på dörrar vi sålde. Nya, klassade cylindrar skulle alltid monteras på nya dörrar.

Men så nu 2018 har problemet återuppstått har vi märkt. Och nu är det ännu mer allvarligt och oförsvarligt, nu är standarden rak och redig och beskriver vilken låsklass cylindrarna ska ha i respektive dörrklass. Ändå händer det ”överflyttning av befintliga låscylindrar” kan vi läsa i en del offerter.

Så kära kollegor, ta nu tag i detta och ta era återförsäljare i öronen igen. Ingen dörr är säkrare än dess svagaste punkt.

Ska bli skönt med lite Julledigt nu efter en hektisk tid, hoppas ni alla får påhälsning bara av dem som ni vill ha in i huset / lägenheten.

Er tillgive fackidiot

Thomas