Så upprepas 90-talet igen, då ett flertal återförsäljare / installationsföretag envisades med att flytta över gamla låscylindrar till nya säkerhetsdörrar. Redan då kämpade vi seriösa tillverkare mot detta, (jag var på Daloc på den tiden). Hela idén med säkerheten blev ju förstörd. Ingen produkt är säkrare än dess svagaste länk ju. 

Nu verkar det som historien upprepar sig. Kanske är några av de nya aktörer helt enkelt okunniga, vi får väl tro det. Hoppas att det inte är medvetet fusk, hålla priserna nere i sin iver att sälja. Men vi har märkt att fenomenet dykt upp igen. VARNING för det och VARNING för de företag som säger sig kunna göra det.

Vad jag förstår har det bara erbjudits för dörrar i den lägre inbrottsklassen RC 3, som vi i och för sig inte inte säljer längre.

Som jag så många gånger tidigare tjatat om är reglerna glasklara, här finns inget kanske eller nästan, motsvarar ungefär o s v……. Certifierade dörrar med inbrottsskyddande funtion skall vara godkända för respektive klass enligt SS-EN 1627. För att få klassa en dörr SKA låshuset vara godkänt enligt SS-EN 12209 i klass motsvarande dörren. Låscylindrar enligt SS-EN 1303.

De ledande tillverkarna ger också sina återförsäljare besked om detta, men det tycks som det fortfarande fuskas i återförsäljarledet

För vår den, Torterolo& Re, kan det inte ske då vi alltid levererar den kompletta enheten, dörr inkl låshus och cylindrar. Allt med rätt klassifisering förstås.