20 år med Torterolo & Re

Så var det tid att fira, Torterolo & Re 20 år i Sverige.

I början av Februari 2001 såldes och installerades de första Torterolo-dörrarna i Sverige. Det var dörrar till Karlaplan i Stockholm. Och på den vägen är det, Karlaplan och distrikten runt där är fortfarande vår ”hemmamarknad” även om vi nu finns i nästan hela landet.

Efter 49 år i dörrbranschen drar jag nu personligen mig tillbaka till knappt halvtid. Kommer kunna få tid med mina andra intressen, som hundträning, husbilen och friluftsliv. Jag kan med gott samvete helt lämna över till nästa generation, som sedan länge varit de drivande i företaget. Bolaget som nu heter TEC Woodsteel AB är ett välmående företag som många år framåt kommer utvecklas och ytterligare stärka Torterolo & Re’s position på den Skandinaviska marknaden. Aldrig störst med alltid Top-of-the-line.

Daniel och Anna kommer, det vet jag, nå ytterligare framgångar tillsammans med våra fantastiska installatörer och inte minst Europas vassaste partner och producent av Säkerhetsdörrar TORTEROLO & RE S.p.A

Helt borta kommer jag förstås inte att vara, kommer till exempel då och då besvära er med ytterligare inlägg på denna blogg.

Ha det bra alla / Er tillgivne Thomas

20 år med Torterolo & Re

Hur vi hanterar virustiderna!

Hej alla,

Det var en tid sedan vi skrev på denna Blogg, det har varit en turbulent tid som alla vet.

Lyckligtvis har vi ett stort kontor i ett kontorshotell i Mariestad där vi just inte träffar många människor. Vi har därför kunnat jobba ungefär som tidigare, fast med kraftigt neddraget resande. Telefon och mejl har fått vara våra kontaktvägar med kunder och leverantörer. Det har fungerat bra.

Våra montage har fungerat i stort sett som vanligt fast då Corona-anpassade. Vi behöver hjälp med att komma in, sen sköter vi oss själva. Överlämning av dokumentation och nycklar har vi klarat på ett Coronasäkert sätt.

Vi har nu sett att privatpersoner och bostadsrättsföreningar funnit sina olika vägar att jobba, bl a digitala styrelsemöten. Vi har också anpassat oss och kan lämna offerter, göra uppmätningar mm med ett minimun av personliga kontakter.

Kanske måste vi leva lång tid i denna situation, vi för vår del känner väl att vi klarar det med de rutiner vi har. Hoppas ni alla också har hittat ert sätt att fungera i dessa dystra tider.

Håll ut och håll avstånd, er Thomas

 

Hur vi hanterar virustiderna!

Svar kring CE-märkning!

Hej

Det råder viss förvirring king kraven på CE-märkning av dörrar. Utan att gå in på de olika turerna i denna process (EU) kan jag hur som helst ge lite förklaringar på vad som gäller generellt och för oss specifikt.

För ytterdörrar generellt gäller sedan länge krav på CE-märkning med krav på redovisade egenskaper. Undantagna har varit brandklassade dörrar, så dessa har fått användas i yttervägg utan krav på CE-märkning. Detta gäller inte längre.

Från 1/11 i år 2019 skulle alla branddörrar, oavsett användning vara CE-märkta. Det lyckades man inte komma överens om i Bryssel, det blev istället en kompromiss: Brandklassade dörrar för installation i yttervägg ska nu vara CE-märkta. Vi fick vårt godkännande på det 7/11.

För branddörrar för montage inomhus, t ex lägenhetsdörrar gäller inte CE-krav. För att ytterligare förvirra läget är det så att i t ex i Italien räknas en dörr från trapphus till lägenhet som ytterdörr (CE-märks). I Sverige räknas det som innerdörr, skillnaden ligger i att Svenska trapphus normalt är uppvärmda. Alltså inomhus…. (mer …)

Svar kring CE-märkning!

Kronkursen drabbar oss

Hej och Hå.

Då var det höst igen, 11 grader i morse 3/9, brr.

Tid för att blicka framåt mot höst och vinter, ett av de större ämnena i vår planering är förstås den svaga kronan. Vi tillverkar ju våra dörrar i Italien och  kostnaderna för det har vi i EUR förstås.

Viss prisjustering måste vi därför göra, så våra redan tämligen dyra dörrar blir ännu något dyrare. Och jämfört med kollegorna blir skillnaden ytterligare lite större.

Timingen är dock på vår sida vad gäller produkter, vi har nyligen presenterat vår ”bantade” version Woodsteel WS 3 som är mer i samma prisläge som våra konkurrenters, se mer på woodsteel.se. Forfarande 44 dB ljudreduktion, brandklass EI1 30, gastät Sa och Sm förstås. Fortfarande klass 7-lås från Mottura och klass 6-cylindrar från Mottura. Fritt val av mönster och färger.

Skillnaden mot Torterolo då? Begränsningar i mått, bara Svenska standardmått och pulverlackerad stålkarm i ett stycke (ej 2-karmsystem med bruten köldbrygga). Och så säkerhetsklassen, till vidare endast tillgänglig i den lägre klassen RC 3. Där ligger den stora stora skillnaden.

Vi har slutat hoppas på kronans revansch och planerar för ständigt låg värdering. Men vi är övertygade om att produkternas egenskaper fortfarande håller konkurrenskraften trots ett högre pris. Och så Woodsteel WS 3 …, vi känner oss väl förberedda inför hösten och vintern.

Er tillgivne Thomas

 

 

 

Kronkursen drabbar oss

Sommartider

Hej alla,

Så var det snart tid för att slöa till, ta sig till stranden eller ta en tur med båten. SEMESTER.

För vår del har det varit en omväxlande vår, efter ett kanonår 2018. Fortfarande svarta siffror och skaplig orderingång men det är klart att några faktorer skapat utmaningar;

I första hand den svaga kronan. Våra inköp från Italien har förstås blivit dyrare och vi kan inte fullt ut kompensera med höjda priser i Sverige.

Sen tycker vi att inbrottsligorna inte fått samma intresse från medierna som tidigare. Problemen är ju de samma, fast nu verkar det som skjutningar och sprängningar är mer intressant.

På firman har vi gjort en förändring i år. Nu är Daniel formellt vd, fast det har han ju fungerat som rätt länge i praktiken.

Rent privat ser jag fram mot semestern, kommer jobba lite deltid och sedan vara helt ledig i 3 veckor. Har just fått hem en ny hundvalp som jag ser fram mot att ägna mig åt i sommar.

Annars mår vi alla bra, kollegorna och familjerna. Affärerna flyter på och jag vill passa på att önska alla en härlig sommar.

Er tillgivne Thomas

Sommartider

Så var det nytt år igen

Gott nytt år,

ja det får vi hoppas att ni alla får. Kunder, konkurrenter och övriga läsare.

För oss blev 2018 ännu ett bra år, trots stor ökning i omsättning har vi hunnit med bra. Inga strul eller problem att tala om, våra duktiga installatörer har hunnit med bra och som vanligt gjort otroligt bra jobb.

Under 2018 lanserades vår dörrtyp Woodsteel WS 3, en dörr i klass 3. Precis som Torterolo-dörren, yta av trä på stomme av stål. Tillverkning hos vår partner i Italien, Torterolo & Re förstås. Broschyr och Web-sida klar, lås gärna mer på www.woodsteel.se

2019 har börjat bra för oss, hoppas det samma gäller er andra också. Vi ser fram mot ytterligare att bra år och ännu fler nöjda kunder.

Som sagt, Gott Nytt År,

Er tillgivne Thomas

 

Så var det nytt år igen

Trist om cylinderbyten – igen

Hej alla ni som värnar om säkerhet och att allt ska gå rätt till.

På 90-talet hade vi ständiga problem med att mindre seriösa aktörer inte levererade riktiga cylindrar med leveranser av dörrar. På sätt och vis kan jag förstå förvirringen då, man flyttade helt enkelt över de gamla låscylindrarna till nya dörrar. På den tiden var våra Svenska standarder ganska svårtolkade för att inte säga dåliga. Men cylindrar skulle bytas till den tidens säkerhetskrav, låsklass 3 kallades den.

Men det fuskades. Jag var vid den tiden på Daloc och hade fullt upp med att åka runt och ta en del återförsäljare i öronen, så att överflyttning inte skulle göras på dörrar vi sålde. Nya, klassade cylindrar skulle alltid monteras på nya dörrar.

Men så nu 2018 har problemet återuppstått har vi märkt. Och nu är det ännu mer allvarligt och oförsvarligt, nu är standarden rak och redig och beskriver vilken låsklass cylindrarna ska ha i respektive dörrklass. Ändå händer det ”överflyttning av befintliga låscylindrar” kan vi läsa i en del offerter.

Så kära kollegor, ta nu tag i detta och ta era återförsäljare i öronen igen. Ingen dörr är säkrare än dess svagaste punkt.

Ska bli skönt med lite Julledigt nu efter en hektisk tid, hoppas ni alla får påhälsning bara av dem som ni vill ha in i huset / lägenheten.

Er tillgive fackidiot

Thomas

 

Trist om cylinderbyten – igen

Underbar sommar

Så var det dax att blicka tillbaka på denna sommar 2018 som vi sent ska glömma.

För egen del har det blivit massor av aktiviteter, båt på Vänern, biltur runt om i Toscana bl a. Men också en tur till fabriken i Ligurien, där jag fick en duvning i det senaste om Europa-reglerna för brand- och inbrottsskydd bland annat och så kommande CE- märkningen för branddörrar som beräknas vara klara om drygt ett år Alltid nyttigt att vara uppdaterad.

På den negativa sidan har det varit mycket inbrott som alla säkert känner till, bara i vårt lilla villakvarter har det varit 3 inbrott i sommar. Trots att Polisen lyckats fantastiskt bra med samarbetet med Georgiens Polis och fått bort mycket av de ligorna, har trafiken över Östersjön inte stannat av.

Nu ser vi fram mot en bra höst. Fast på grund av stor orderingång är våra tekniker, installatörer alltså, hårt ansträngda så leveranstiderna drar i väg tyvärr. Det hoppas ni som går tankar om att invertera i en dörr från Torterolo & Re har förståelse för.

Trevlig fortsättning på sommaren och god höst önskar er tillgivne

Thomas

 

 

Underbar sommar

Lite nytt från Fabriken i Italien

Riktig kul att rapportera att Italienska marknaden har tagit sig bra, liksom f ö många av våra exportmarknader.
Valet blev ju ungefär som vanligt, ingen klar inriktning eller resultat. Precis som vanligt. Men precis som vanligt i Italien är det just ingen som direkt bryr sig.

Däremot hör vi ju att ekonomin är på bättringsvägen och det märks både på förfrågningar och på orderingången från Italienska byggare och företagets agenter.
Nya marknader söks i Afrika, där vissa framgånger gjorts i Nigeria bl a. Längre bort som Taiwan har bra fart, där har agenten till och med lagt upp lager av de mest exklusiva dörrarna med design Pininfarina.

I Sverige ökar försäljningen också men i vårt fall handlar det mycket om den ökade brottsligheten, framför allt alla dessa inbrott i bostäder. Stockholm ligger klart i topp av vår försäljning liksom antalet inbrott gör det. Men på senare tid har vi också sett ett ökad intresse från andra städer, förfrågningar strömmar in från Göteborg och Malmö/Lund bl a.

När vi nu går in i vårsäsongen är orderböckerna fulla till långt in i sensommaren, det är framför allt installationskapacitet det handlar om. Men det är ju trevliga bekymmer vi har att tackla.

Snart dax att få i båten och ta ut sommarbilen. Utanför mitt fönster strömmar smältvattnet och sträcker jag på mig ser att ån Tidan som med massa strömmande vatten fyller på Vänern. Isen ligger än i Mariestadsviken men bör väl bara vara en tidsfråga nu. Välkommen till vackra Mariestad i sommar, en fika eller en öl på någon av våra fina uteserveringar hägrar. Kommer du förbi, slå en signal så kan du också få tillfälle att se och känna på några av våra dörrvarianter på vårt kontor

Er tillgivne / Thomas

Lite nytt från Fabriken i Italien

Trevlig dag på SP RISE

Det är en riktigt fin anläggning vi har i Sverige, på SP som vi säger, numera ingående i koncernen RISE.

Vi var där i veckan och körde en del inbrottstester, målet denna gång var utvecklingstester av en delvis ny konstruktion. RC 3 handlade det om denna gång och det gick bra.

Samtidigt kördes ljudtester på samma dörr men då hos CSI i Milano. Resultat 44 dB var faktiskt över förväntningarna.

Det man slås av hur de olika instituten, de ackrediterade alltså (både SP och CSI är det) har lyckats bli så lika i sina metoder när de genomför sina tester. Vi har erfarenhet av tester i Italien, England, Frankrike och Sverige och slås av hur lika de jobbar. Och vad gäller inbrottstester är det nu ”ordning på torpet”, det var det inte riktigt tidigare. Standarden som gäller är SS-EN 1627 och för den finns klara direktiv hur saker ska göras. Så var det inte riktigt med den gamla ENV – standarden, då gjorde men lite som man ville. I Sverige t ex  (mer …)

Trevlig dag på SP RISE
Till toppen